diumenge, 17 d’agost del 2008

GR 5 - Etapa 10 - Modane - Briançon.

Total Km. 57,90
Temps Mov. 6:04:00
Temps Atur 2:11:00
Temps Tot. 8:15:00
Asc 2.037
Descens 1.893
High 2.526
Low 1.060


Modane. Punt final de la travessa de l’any passat, i punt de represa aquest any, després de la llarga etapa de 75 km. amb la que varem acabar la primera part de la travessa ara fa un any.

De fet, entre la darrera etapa del 2007 i la primera d’aquest any, farem tres etapes en dos dies. Tot i representar un esforç suplementari, especialment en la d’avui, es perfectament factible. De voler fer el tram en tres dies, cal aturar-se a Besans i no a Modane, i el segon dia fer nit al Refugi del Mont Thabor, per acabar la tercera etapa a Briançon.

El dia es lleva incert, amb núvols a les muntanyes que fan difícil preveure quin temps tindrem des del fons de la Vall on ens trobem, encara que som optimistes, doncs cada vegada es veuen mes clarianes.


La travessa d’avui es llarga. Fem la resta d’una etapa i tota una altra de sencera, el que representarà un bon quilometratge, amb un desnivell important, però com tota la part final es fa seguin la Vall de la Clarée, es perfectament factible. El punt culminant de l’etapa es el Col de la Vallée Etroite, amb 2.526 metres d’alçada, tot just al costat del refugi del Mont Thabor.

Sortim de Modane seguint la carretera que puja cap a l’estació d’esquí de Val Frejús. Anem seguin les paelles de la carretera, 14 segons diu el primer revolt, fins que ens en falten dos, a on ja trobem el GR 5, que en aquell punt es ciclable i l’agafem, per a arribar fins a Val Frejús, passant per davant de la Capella de Nôtre Dame de Charmaix, bonica ermita que es troba a sota una balma al costat del torrent del Grand Vallon.



Ens trobem en una zona amb un important passat militar. De fet, en aquesta segona part, al anar seguin la frontera entre Itàlia i França, les fortificacions i altres instal·lacions militars ens les anirem trobant força sovint.

A partir d’aquest punt, la pista s’enfila de valent. Passem unes granges i continuem pujant i esbufegant com podem, a estones sobre la bici i a estones empenyent. Ja es veu el coll al fons, però encara està lluny. Tenim el Mont Thabor davant, i la vista es excepcional.

Arribem a La Replanette, on s’acaba la pista, i toca empènyer durant una llarga mitja hora, fins que ja veiem el Refugi i el coll. El dia s’ha anat obrint, i malgrat alguns núvols, el paisatge des de el Coll de la Vallée Etroite (2.526 m.), punt culminant de l’etapa, es immens.

Reprenem forces, ens abriguem, i encarem la baixada de la Vallée Etroite per una llarga trialera en direcció cap al Refugi dels Tre Alpini, on hem quedat amb en Guim per a fer l’avituallament.

La baixada es llarga, però ciclable en la seva major part. Ens trobem força gent que puja, en la seva majoria italians, doncs encara que estiguem a territori francès, aquesta vall només té entrada des de Itàlia.

Per fi arribem a Les Granges de la Vallée Etroite (1.765 m.), on està el Refugi de I Tre Alpini, i el de I Re Magi. Cauen algunes gotes que ens fan témer un empitjorament del dia, però sortosament es queda en no res i, una vegada hem reprès les forces, encarem la pujada de mes d’una hora fins al Col de Thures (2.194), darrera dificultat del dia, i que haurem de fer empenyent la bici, per un camí en bon estat.

Baixem per una trialera en bon estat passant pels Chalets de Thures i enfilem una llarga successió de revolts molt divertits fins a arribar a la pista que ens porta directament fins a Roubion (Nevache). Ja som a la Vallée Clarée, on trobem ja molta gent doncs es una zona força popular de càmping a l’estiu i d’esquí de fons a l’hivern.

Baixem la vall seguin una divertida successió de camins, amb marques vermelles, que a vegades està malmès per les riuades, però que sempre es fàcil de trobar. Passem petits poblets, i anem seguint els diferents camins perfectament senyalitzats que ens permeten evitar la carretera, fins a arribar a La Vachette, on malgrat que ja portem estona, i un desnivell considerable, hem de remuntar un bon desnivell de mes de 200 metres per a evitar la carretera que ve del Col de Montgenevre. Anem seguint el GR, fins a Le Fontenil, i d’alli el seguim també, amb una nova adició de mes de 100 metres fins a arribar al camí que puja cap al Fort Christiane, des de on hi ha una bona vista de Briançon.

Travessem l’impressionant pont d’Asfeld, remuntem la darrera pujada i arribem a Briançon, on farem nit. Ha estat una etapa llarga, amb paisatges i pistes de tota mena. Estem cansats i anem a recuperar-nos a l’Hotel Vauvan.

Briançon es una ciutat fortificada construïda per Vauvan, famós arquitecte militar francès, i autor de gran part de les diferents fortificacions que hi ha en aquesta zona. Es considerava una plaça estratègica ja que el riu fa una gorja entre dos grans masses rocoses de mes de 200 metres d’alçada, pel que el seu control feia pràcticament inaccessible l’accés de potencials invasors des de Itàlia.

Veure el tamany d’aquestes fortificacions i l’esforç que va representar la seva construcció resulta aclaparador, i va representar l’esforç i la vida de molta gent, sobre tot si es tenen en compte els mitjans de l’època.

Per obtenir el Track: Etapa 10 - Modane - Briançon - Track

Per veure les fotos: Etapa 10 - Modane - Briançon